المپیاد کامپیوتر از جمله آزمون‌های جذاب دانش‌آموزی است ، نام المپیاد کامپیوتر تقریبا به گوش همه آشنا است و حتما بارها و بارها اسم المپیاد را شنیده‌اید، در این مقاله تلاش می‌کنیم ، اطلاعات مفیدی در خصوص المپیاد کامپیوتر در اختیار شما قرار دهیم. در واقع المپیاد کامپیوتر یک رقابت علمی و بزرگ است که در جهان برگزار می‌شود، از سال ۱۳۶۹ شروع شده و البته لازم است بدانید که مراحل اولیه المپیاد هر سال در سطح کشوری، معمولا در بهمن ماه و مرحله دوم در اردیبهشت ماه برگزار می‌شود.

المپیاد کامپیوتر چیست؟

باشگاه دانش‌پژوهان ‌جوان، مسئولیت برگزاری المپیادهای مختلف را بر عهده دارد، این باشگاه، المپیاد کامپیوتر را در داخل ایران برگزار می‌کند. در واقع این المپیاد دو مرحله دارد: مرحلۀ اول در داخل کشور برگزار می‌شود و در مرحلۀ بین‌المللی، باشگاه ‌دانش‌پژوهان جوان ، شرکت‌کنندگان ایرانی در المپیاد کامپیوتر را آماده می‌کنند و تحت آموزش‌های مختلف و آزمون‌ها قرار می‌دهند و سپس به المپیادهای جهانی اعزام می‌کند. المپیاد کامپیوتر دارای چندین مرحله است :

در مرحلۀ اول، به شما ۳۰ سوال تستی داده می‌شود و حدود ۳ تا ۴ ساعت زمان به شما داده می‌شود، برای شما کافی است که ۱۰ سوال را درست جواب بدهید. زمان اعلام نتایج مرحلۀ اول، اواخر اسفند و اوایل فروردین‌ است.

در مرحلۀ دوم، کار جدی‌تر می‌شود، این مرحله در دو روز برگزار می‌شود، روز اول سوالات تستی بوده و سوالات در خصوص مباحثی مانند الگوریتم، احتمال پیشرفته و شمارش، کمی سخت‌تر از مرحلۀ قبل داده می‌شود. روز دوم سوالات به صورت تشریحی است و از مواردی مانند بازی‌ها، لانه کبوتری، احتمال پیشرفته، گراف پیشرفته، استقراء و الگوریتم‌های سازنده است.

مباحث مرحلۀ سوم، مانند کدزنی هست که باید با تمرین آن ‌را یاد بگیرید. در مرحله‌ چهارم، ۴۰ نفر از قبولی‌های مرحلۀ قبل در یک دورۀ تابستانی همراه با آموزش و امتحان به مدت ۸ هفته شرکت می‌کنند، در کنار آموزش مطالب جدید علوم کامپیوتر، آزمون‌های تشریحی و برنامه‌نویسی برگزار می‌شود، شرکت‌کنندگان در این دوره کسانی هستند که در آزمون مقدماتی برنامه‌نویسی انتخاب شدند. کسانی که مدال طلای المپیاد کشوری را کسب کردند و مجاز به شرکت در این مرحله هستند، با هم رقابت می‌کنند. تمرکز اصلی روی تمرین، تسلط و آموزش مطالب تکمیلی است و پس از رقابت به عضویت تیم ملی درمی‌آیند و نام آن‌ها در لیست تیم ملی اعزامی به مسابقات بین‌المللی قرار خواهد گرفت.

شرایط شرکت در المپیاد کامپیوتر برای دانش‌آموزان

هر آزمون یا امتحان مهمی شرایطی دارد که در اینجا به معرفی انواع المپیاد دانش‌آموزی و شرایط شرکت در آن می‌پردازیم. شرایطی که در ادامه ذکر می‌شود از جمله شرایط شرکت در المپیاد کامپیوتر است:

• دانش‌آموزان پایۀ دهم و یازدهم مجاز به شرکت در المپیاد کامپیوتر هستند.

• دانش‌آموز در دورۀ متوسطه نباید ترک تحصیل کرده ‌باشد و باید بدون توقف در دورۀ متوسطه به تحصیل مشغول باشد.

• دانش‌آموزان پایه دهم که مدال نقره کشوری المپیاد کامپیوتر را از سال گذشته دارند، می‌توانند بدون شرکت در مرحله اول و دوم، وارد دوره آموزشی تابستانی شوند. البته یک شرط دارد، برگه خلاصه وضعیت و گواهی اشتغال به تحصیل مورد تایید مدرسه و اداره کل آموزش و پرورش را باید ارائه بدهند.

مزایای شرکت در المپیاد کامپیوتر

در صورتی که شما در المپیاد کامپیوتر شرکت کنید، فرصت خوبی جهت پرورش فکر و افزایش اطلاعات و ارتقا سطح علمی برای شما فراهم می‌شود و بر اساس این که چه نتیجه‌ای کسب کنید، مزایای متفاوتی خواهید داشت، اگر شما در المپیاد کامپیوتر شرکت کردید و هیچ مدالی کسب نکردید، در درجه اول قدرت حل مساله و برنامه‌نویسی شما بالاتر خواهد رفت و بعدها در برنامه‌نویسی قوی‌تر عمل خواهید کرد.

فرض می‌کنیم شما در المپیاد کامپیوتر شرکت کردید و مدال برنز یا نقره کشوری را کسب کردید، ولی از مرحلۀ انتخاب تیم ملی جا ماندید، قطعا با همان مدال برنز یا نقره، یک سهمیۀ خوب به دست خواهید آورد و کنکور را راحت‌تر پشت سرخواهید گذاشت، بر اساس مصوب ۱۳۸۵ حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد به تراز نمره کنکور سراسری مدال‌آوران نقره و برنز اضافه خواهد شد و سپس رتبه‌بندی خواهد شد.

مدال‌آوران نقره و برنز خدمت سربازی را به عنوان سرباز نخبه و به صورت پروژه‌ وکارمندی در مدت ۳ تا ۱۰ ماه می‌گذرانند و این شانس را خواهید ‌داشت که عضو بنیاد ملی نخبگان شوید و از مزایا و تسهیلات بنیاد ملی نخبگان، از جمله دریافت حقوق ماهیانه، تسهیلات ویژه مالی و اعتباری برای انجام پروژه‌ها و شرکت در همایش‌های داخلی و خارجی بهره‌مند شوید.

در صورتی که شما مدال طلا به دست آورید، علاوه بر اینکه کنکور را از سر راه خود برداشته‌اید و از این زمان برای یادگیری مطالب مفید و مورد علاقۀ خود استفاده می‌کنید، از مزایا و تسهیلات بنیاد ملی نخبگان بهره‌مند خواهید شد.

برخی معتقدند که این رقابت بزرگ، می‌تواند دانش‌آموز شرکت‌کننده را به سمت تک‌بعدی شدن هدایت کند، ولی اگر واقعا به رشتۀ کامپیوتر علاقه دارید، این فرصت طلایی را از دست ندهید و در المپیاد دانش‌آموزی کامپیوتر شرکت کنید؛ چون شما در هر مرحله‌ای از المپیاد کامپیوتر موفقیتی کسب کنید، در نهایت تاثیر مثبت آن را خواهید دید. افزایش اطلاعات، گسترش ارتباطات و تقویت مهارت برنامه‌نویسی، استفاده از مزایای بنیاد ملی نخبگان و افزایش اعتماد به نفس از جمله فواید شرکت در المپیاد کامپیوتر است.

جمع‌بندی

در صورتی که شما دانش‌آموز و همراه گرامی، به رشتۀ کامپیوتر علاقه دارید و عاشق برنامه‌نویسی و علوم کامپیوتر هستید و خودتان هم می‌دانید که هوش و توانایی شرکت در المپیاد کامپیوتر را دارید، پس ارزش دارد که وقت خودتان را صرف کنید و آمادگی لازم جهت شرکت در این رقابت علمی را پیدا کنید و به عنوان آخرین نکته به خاطر داشته باشید؛ شرکت در چنین رقابتی نیاز به اراده و پشتکار فراوان دارد، مطمئن باشید اگر از ابتدا ، راه خود را درست انتخاب کنید و برای رسیدن به هدف خود تلاش کنید، حتما موفق خواهید شد.

دسته‌ها: آموزشی